Voorkennisschandaal grijpt om zich heen in Wall Street
Foto: Reuters
 Wall Street is de ban van één van de grootste zaken van handel met voorkennis van de jongste decennia. Afgelopen week werd miljardair en manager van een hefboomfonds Raj Rajaratnam aangehouden, maar intussen is het onderzoek uitgebreid naar een heel netwerk van mensen die aan elkaar vertrouwelijke informatie doorspeelden. Dat zeggen anonieme bronnen vertrouwd met het onderzoek.
Het onderzoek heeft minstens twee jaar in beslag genomen. Het gerecht viseert professionelen zoals hefboommanagers, advocaten en andere spelers op Wall Street. Er werd in sommige gevallen gebruikgemaakt van telefoontaps om bewijzen te verzamelen. De Amerikaanse beurswaakhond SEC zette ook een geheim gegevensonderzoek (data mining) op, waarbij gezocht werd naar clusters van personen die op hetzelfde moment gelijkaardige paketten aandelen kopen of verkopen.
 
Vorige week werd al een eerste aanhouding verricht, van Rajaratnam, de stichter van het bekende investeringsfonds Galleon. Ook kaderleden van Intel en IBM, een consultant van McKinsey en het voormalige hoofd kasbeheer van de zakenbank Bear Stearns, Danielle Chiesi, waren bij de voorkennisfraude betrokken. De omvang van de fraude zou uitkomen op een bedrag van 20 miljoen dollar.
 
Volgens de onderzoekers draait de verdachte beurshandel rond transacties in aandelen van Hilton, Google, AMD, Sun Microsystems, Clearwire en Akamai, in de periode tussen 2006 en 2009. Met de hulp van tips uit zijn netwerk bouwde Rajaratnam een succesvol hedge fund uit dat op zijn piek een vermogen beheerde van 7 miljard dollar. Einde maart van dit jaar bleef daar nog 2,6 miljard van over.
 
Volgens Robert Khuzami, hoofd vervolging bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC, was Rajaratnam niet het geniale financiële brein waar velen in Wall Street hem voor aanzagen. ‘Hij is geen master of the universe, maar eerder een master of the Rolodex’, aldus Khuzami, met een knipoog naar de bekende roman ‘Bonfire of the Vanities’ (het Vreugdevuur der Ijdelheden). In dat boek werd de term ‘Master of the Universe’ (heer van het universum) gebruikt om de financiële whizzkids te omschrijven die de voorbije twee decennia de dienst uit maakten in Wall Street, met hun wiskundige modellen die het schijnbaar onmogelijk maakten om geld te verliezen op de beurs.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig