De Vlaamse Regering neemt akte van de uitslag van de volksraadpleging en wacht nu het advies van de Stad Antwerpen af over de hangende bouwvergunningsaanvraag. Ze wacht ook het arrest van de Raad van State af met betrekking tot het GRUP Oosterweelverbinding. Dat zegt minister-president Kris Peeters (CD&V) in een persbericht.

De Vlaamse Regering zal dit dossier nu zelf in handen nemen, aldus Peeters. Zij zal daarbij oplossingen formuleren voor ondermeer de ESR-problematiek, de kostprijs en de financiering ervan en de vergunningenproblematiek. Voor de verdere aanpak van het dossier gaat de Vlaamse Regering uit van de beslissing van 28 maart 2009, zoals bevestigd in haar Regeerakkoord.   

'Wachten op schepencollege'  

In een persbericht zegt CD&V-voorzitster Marianne Thyssen dat de inwoners van Antwerpen met hun stem een duidelijk advies hebben gegeven aan het Antwerpse schepencollege. 'Het is nu aan het schepencollege om op zijn beurt een advies te geven aan de Vlaamse regering', aldus Thyssen.

Zodra het advies over de Oosterweelverbinding is uitgebracht, is het aan de Vlaamse regering om de best mogelijke beslissing te nemen omtrent verdere stappen in het dossier, zegt Marianne Thyssen.

'Stad moet analyse maken'

Ook voor de Antwerpse gouverneur Cathy Berx ligt de bal nu in het kamp van de stad. 'Zij moet een duidelijke analyse maken na dit referendum. Ik denk dat iedereen het erover eens is, zowel voor- als tegenstanders van de Lange Wapper, dat er een fundamentele oplossing moet komen voor het mobiliteitsprobleem rond Antwerpen.'

'Daarom is het belangrijk dat de sereniteit dringend terugkeert en het debat over en de zoektocht naar aanvaardbare alternatieven deftig kan gevoerd worden.' De gouverneur verwacht dat de stad na haar analyse een duidelijk signaal bezorgt aan de Vlaamse regering.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in