JA-KAMP: 'Dit is geen duidelijke afwijzing'
Foto: belga

Nick Orbaen van de Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM) zegt over het referendum dat BAM 'hierin geen duidelijke afwijzing leest' maar dat de politiek nu aan zet is.

'Maar een goede 30 procent van de Antwerpenaars heeft de moeite gedaan om zijn stem uit te brengen en daarvan zegt nauwelijks 59 procent neen', concludeert de BAM-woordvoerder.

Hij wijst erop dat een nee niet noodzakelijk een afwijzing is van het hele project zoals het nu voorligt met het Lange Wapperviaduct, maar ook te maken kan hebben met de heisa over de aansluiting in Deurne/Merksem. 'Dit is zeker niet een heel duidelijk signaal en staat in schril contrast met wat de actiegroepen hebben gezegd, namelijk dat niemand de Lange Wapper wilde', aldus Orbaen nog.

'Ik aanvaard het resultaat'

 

Karel Vinck, voorzitter van de Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM), aanvaardt de uitslag van het referendum. Hij is wel enigszins verrast dat de neen zo duidelijk is, en dat het resultaat des te meer geanalyseerd en geïnterpreteerd moet worden.

Karel Vinck vindt het prioritair dat er geanalyseerd wordt waarom de Antwerpenaren neen hebben gestemd. Na een grondige analyse van de resultaten, komt de beslissing in handen van de Vlaamse regering, vervolgt Vinck. Maar hij houdt vol dat de Lange Wapper de best mogelijke oplossing is voor het fileleed en de haven van Antwerpen.       

Op de uitspraken dat de BAM ontmanteld en gereorganiseerd moet worden, antwoordt Vinck: 'De actiegroepen overdrijven. We zijn de laatste maanden door het slijk gesleurd.' Vinck zegt fouten te kunnen aanvaarden en te erkennen, maar verdedigt zich. 'Dat 41 procent voor de brug heeft gestemd, is een teken dat we toch op een goede manier gecommuniceerd hebben.'
 

'Ik had op meer kiezers gehoopt'

N-VA-voorzitter Bart De Wever noemt de uitslag van het referendum 'verwacht', maar had tegelijkertijd op meer kiezers gehoopt. 'Wanneer je een referendum houdt over een ingrijpende infrastructuurwijziging wint het nee-kamp altijd. Zij zijn simpelweg gemotiveerder om naar de stembus te trekken.'

Toch vindt De Wever het jammer dat er niet meer mensen hun stem hebben uitgebracht. 'Het ging hier om de moeders van alle referenda, die dusdanig is opgeklopt door de media. Als er dan slechts 14 procent van de kiezers ja stemt en 20 nee vind ik dat jammer.'

Niettegenstaande respecteert De Wever de mening van de kiezers. 'Zij hebben een signaal gegeven en daar moet de Vlaamse regering rekening mee houden.'

'Belangrijk politiek feit'

'Wij moeten onze verantwoordelijkheid opnemen', zegt Antwerps havenschepen Marc Van Peel (CD&V). 'Dit zal een belangrijk feit zijn. Het is een duidelijk resultaat, maar niet zo overtuigend dat dit betekent dat er van nul moet worden herbegonnen.' Zowel Van Peel als zijn partijgenoot Philippe Heylen hebben het over 'een belangrijk politiek feit'.

Van Peel zegt nog dat 'er een oplossing moet komen die wellicht verbeteringen aanbrengt aan het bestaand project, want een nieuw project brengt ons tien jaar verder'.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in