Voldoende Antwerpenaren gingen stemmen
Foto: pdw

In Antwerpen zijn voldoende mensen komen opdagen op het referendum over de Lange Wapper. Alle stemmen worden nu geteld.

Het nieuws komt niet echt als een verrassing. Vlak na het sluiten van de stembussen ging burgemeester van Antwerpen, Patrick Janssens, er al van uit dat de minimumopkomst bereikt was.

Even na half drie deze middag stelde de organisator van het referendum vast dat er meer dan 47.091 stemmen - tien procent van het Antwerpse inwonersaantal  - waren geregistreerd.

Op dit moment worden de stemmen geteld in de Den Bell-toren waar de stadsdiensten gevestigd zijn. De definitieve uitslag wordt pas vanaf 18 uur verwacht.

Stemming verliep rustig

De stemming kwam traag op gang, maar zonder grote moeilijkheden. Slechts in een tiental bureaus moesten mensen worden ingezet uit de voorbehouden reserve, omdat een voorzitter of bijzitter zondagmorgen niet kwam opdagen.

De opkomst verschilde duidelijk van district tot district. Hoe dichter bij het traject van de Lange Wapper, hoe meer mensen gingen stemmen.

Zo was de opkomst zeer hoog in delen van Deurne en Merksem, waar de Wapper aansluit op de ring. In Borgerhout gingen de mensen dan weer opvallend minder stemmen.

Spannende telling

Niemand durft een gok te wagen naar de definitieve uitslag. In een reactie in het één-uur-journaal verklaarde Patrick Janssens blij te zijn met de grote opkomst, maar dat het nog te vroeg is om conclusies te trekken.

Ook Wim Van Hees, voorzitter van de actiegroep Ademloos, durft het resultaat niet te voorspellen. In het VRT-journaal vertelde hij dat hij tevreden is, wat het resultaat ook wordt. Zijn actiecomité verzamelde genoeg handtekeningen die deze volksraadpleging mogelijk maakten.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in