Film van de dag
Een simulatie van de Lange Wapper. Foto: bam

Vandaag trekken de Antwerpenaren naar de stembus over de Lange Wapper. Het wordt een nek-aan-nek-race, beloven de laatste polls. De Lange Wapper moet het enorme fileprobleem in en rond de stad Antwerpen aanpakken. Dit mag u vandaag verwachten.

8.00 uur

Om 8 uur uur gaan in Antwerpen de stemlokalen open. De stemming is niet verplicht, maar er wordt toch een hoge opkomst verwacht. Aan 388.104 stemgerechtigde inwoners van de stad wordt hun stem gevraagd over het project zoals de Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM) dat heeft uitgewerkt. Er wordt gestemd met potlood en papier.

13.00 uur

De Antwerpenaar heeft vijf uur de tijd om zijn stem voor of tegen de Lange Wapper uit te brengen. Tot net na de middag kon iedereen die dat wou, zijn of haar stem uitbrengen op de vraag 'Moet de stad Antwerpen een gunstig advies geven voor een stedenbouwkundige vergunning van de Oosterweelverbinding op het huidige voorziene tracé tussen Zwijndrecht/Linkeroever en Merksem/Deurne? Ja/Nee'.

15.00 uur

Het debat is alleen geldig als er voldoende mensen komen stemmen. De lat ligt op 10 procent van de Antwerpse stemgerechtigde bevolking. Later bluijkt dat bijna een derde is komen opdagen voor het referendum.

18.00 uur

Iets vroeger dan verwacht komt het verlossende woord: de Antwerpenaars zeggen 'neen' tegen het BAM-tracé met Lange Wapper. In totaal stemde 59,24 procent tegen het project. Iets meer dan een derde van de Antwerpenaars heeft zijn stem uitgebracht (34,5 procent).

En nu?

De stad Antwerpen moet een advies geven aan de Vlaamse Regering of ze door wil gaan met het tracé van de Lange Wapper.  Op basis van de uitslag van het referendum zal het advies van de stad gunstig of ongunstig zijn voor de Lange Wapper. Daarna is het aan de Vlaamse Regering om te beslissen welke stappen ze nemen in dit dossier.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in