De opknapbeurt van de Eiffeltoren ligt sinds deze week deels stil, want er zou te veel lood in bepaalde metaalstoffen zitten. Vijfentwintig arbeiders die meewerkten op de Eiffeltoren, ondergaan zelfs toxicologische onderzoeken. Dat meldt het Franse televisiestation TF1 vrijdag.

Maandag moesten de schilders op de Eiffeltoren hun borstel neerleggen en hun werkplek verlaten, want volgens Cramif, de dienst die regelmatig de veiligheid van het personeel op de toren controleert, 'zit er te veel lood in bepaalde metaalstoffen'. 'Zodra Cramif ons inlichtte, hebben we het bouwbedrijf de tijd gegeven om de nodige veiligheidsmaatregelen te nemen', aldus SETE, de beheerder van de Eiffeltoren.

De abnormale hoeveelheden lood zouden vooral gevonden zijn in kleine stukjes van de toren die moeilijker te bereiken zijn en die nog geschuurd moeten worden om resten van vorige verfbeurten weg te krijgen.

Alle schuurwerken werden stilgelegd, maar de rest van de opknapbeurt werd donderdag normaal gezien voortgezet.

De analyses die voordien uitgevoerd werden, brachten niets negatiefs aan het licht.

Elke zeven jaar wordt de Eiffeltoren herschilderd, zoals bepaald werd in het testament van bouwer Gustave Eiffel. In maart 2009 startte de negentiende verfbeurt, die in de winter van 2010 af moet zijn.