De gemiddelde huizenprijzen in België zullen in heel 2009 met ongeveer 6% dalen. Dat zegt de vastgoedinvesteerder Bouwfonds Real Estate Investment Management (REIM) op basis van een Europees onderzoek.

Bouwfonds REIM probeert in het onderzoek de Europese woningvraag tot 2015 te voorspellen. De regionale verschillen in zowel Europa als in België nemen toe, zegt het bedrijf. In Europa tekent zich een zogenaamde ‘Rijnas’ af, die met een bocht van Londen tot Barcelona loopt. "We zouden kunnen spreken over de Gouden Bocht. Daar gebeurt het, daar liggen de kansen", zegt Léon Muller, Head of Research & Investment Strategy bij Bouwfonds REIM.

 Zowel de regio Brussel als de regio Antwerpen vallen buiten die Gouden Bocht. Toch is de regio Brussel, met een 109e plaats op 971 onderzochte Europese gebieden, nog één van de meer aantrekkelijke regio’s voor beleggingen in woningen.

 De woningprijzen en het aantal verkopen dalen dit jaar in heel Europa, maar vanaf 2011/2012 zal de betaalbaarheid van woningen door rentestijgingen weer minder worden, voorspelt Bouwfonds REIM. De Belgische prijsdaling valt in Europees perspectief wel mee, klinkt het.

 Het onderzoek deelt de Europese regio’s in zeven categorieën in, van A1-regio’s tot D2-regio’s, naargelang van hun aantrekkelijkheid voor beleggers. "Alle aantrekkelijke regio’s bevinden zich in het westelijke deel van Europa. Geen enkele Belgische of Centraal- of Oost-Europese regio behoort tot de meest aantrekkelijke regio’s".

Het rapport onderzocht de verwachte woningvraag op basis van demografische en economische factoren, zoals de groei van het aantal en de omvang van huishoudens, bevolkingsdichtheid, vergrijzing, grootte van de economie, werkgelegenheidsgroei en regionale clustering van belangrijke economische sectoren.