Wouter Van Besien en Björn Rzoska, kandidaat-voorzitter en -ondervoorzitter van Groen! maakten dinsdagavond in Berchem hun programma bekend voor de voorzittersverkiezingen van zondag 25 oktober

De twee treden als tandem naar buiten. Van Besien en Rzoska willen dat de partij naast het milieuthema ook meer wervend wordt op andere thema’s. Zo willen ze dat Groen! naast groene economie, solidariteit en rechten voor iedereen ook inzet op gedurfde hervormingen in het onderwijs. "Sociale ongelijkheid en ongelijke startposities blijven behouden en worden in veel gevallen versterkt. Het bewustzijn van de impact van onderwijs is groot, de nu gezette stappen nog te mager."

Daarnaast wil het duo de democratie ook in een nieuwe vorm gieten. Gouverneur en senaat zijn volgens hen overbodig en het koningshuis moet alle politieke macht ontnomen worden. Tot slot wil Van Besien het begrip links herdefiniëren. "We willen aan links een nieuwe, door Groen! gedragen, invulling geven."

Electoraal gaat het duo ervan uit dat de huidige federale parlementsleden de ruggengraat vormen voor de strategie van 2011. Voor de lokale verkiezingen van 2012 plannen ze een Ronde van Vlaanderen en Brussel, waarbij ze in elke gemeente apart de verkiezingen willen voorbereiden. "Dat doen we door samen te bekijken welke thema’s we op de lokale politieke agenda willen plaatsen en door samen haalbare doelstellingen te formuleren en strategieën af te spreken", besluit Van Besien.