Tweede Jo Röpcke Film Award gaat naar Felix van Groeningen
Foto: fvv
De Jo Röpcke Film Award is dinsdagavond uitgereikt aan regisseur Felix van Groeningen, voor zijn film ’De Helaasheid der dingen’. De prijs bekroont elk jaar iemand die een verdienstelijke, creatieve bijdrage heeft geleverd aan de Vlaamse film en wordt toegekend door de redactie van Knack Focus.

’De Helaasheid der dingen’ is gebaseerd op het gelijknamige boek van Dimitri Verhulst. Het is de derde langspeelfilm van Felix van Groeningen, die debuteerde met ’Steve + Sky’ en daarna ’Dagen zonder lief’ op het filmpubliek losliet.

Patrick Duynslaegher, hoofdredacteur van Knack Focus, roemde de "filmische zwier en bijna gulzige zelfzekerheid waarmee de nog jonge cineast de gelijknamige roman van Dimitri Verhulst tot een trots op zichzelf staande film bewerkte". Hij overhandigde de prijs, een kunstwerk van tekenaar Karl Meersman, aan de cast van de film tijdens de Focus Festival avond, die kadert binnen het Gentse Filmfestival.

Jo Röpcke was jarenlang het gezicht van het filmprogramma Première en doceerde aan de Brusselse filmschool het RITS. Hij overleed eind mei 2007. De naar hem genoemde award werd vorig jaar voor het eerst uitgereikt en ging toen naar Fien Troch voor haar langspeler Unspoken.