Een tekening met een portret van een jong meisje en eigendom van een verzamelaar uit Zwitserland zou van de hand kunnen zijn van Leonardo da Vinci. Dat hebben specialisten van een Frans lab bevestigd.

Analyse van een vingerafdruk in de linkerbovenhoek van dit werk, uitgevoerd in drie soorten krijt en inkt, toont veel overeenkomsten met die van de Italiaanse schilder. Dat zegt Jean Penicaut, baas van het Parijse lab Lumiere Technology, die het portret al sinds 2007 onderzoekt.

Volgens Martin Kemp, professor kunstgeschiedenis aan de universiteit van Oxford en gespecialiseerd in het werk van Leonardo da Vinci, is dit portret op velijnpapier (33 cm op 24 cm) wel degelijk een werk van de Italiaanse Renaissancemeester, aldus Penicaut.

Volgens Martin Kemp stelt het portret mogelijk het profiel voor van Bianca Sforza, dochter van Ludivico Sforza, hertog van Milaan (1452-1508). Het portret dat hij eerst "De mooie Milanese" had genoemd, werd herdoopt in "De mooie prinses". Kemp boog zich over de wetenschappelijke elementen die hem verstrekt werden door het Franse lab, dat een multispectrale HD-camera had gebruikt.

In januari ontdekte het lab een vingerafdruk die in dezelfde inkt is als het werk op velijnpapier en die afkomstig is van een linkshandige (net zoals de meester). De analyse werd toevertrouwd aan Paul Biro, een Canadees expert in het vinden van vingerafdrukken op kunstwerken, die zei dat de afdruk erg goed vergelijkbaar was met die was aangetroffen op het doek "Sint Hieronymus" van Leonardo da Vinci in het Vaticaan.