De MR-Kamerfractie is niet te spreken over het hervormingsplan van Defensieminister De Crem en de manier waarop de CD&V-minister is te werk gegaan. De Crem heeft volgens de Franstalige liberalen noch met de regering noch met het parlement overleg gepleegd. Hij mag zich woensdag in de Kamercommissie Defensie aan een "bombardement aan vragen" verwachten, stelde MR-Kamerlid Denis Ducarme dinsdag.

De MR-Kamerfractie kwam dinsdag samen om zich te buigen over de beleidsverklaring van de regering. Het hervormingsplan voor het leger dat De Crem maandagavond voorstelde, kwam er echter ook aan bod.

De liberalen zijn niet alleen ontevreden over de vorm, maar ook over de inhoud van het plan. "De Crem heeft zijn plan voorgesteld zonder eerst overleg te plegen met het parlement en zonder het eerst voor te leggen aan de regering. Wij nemen ons dan ook de vrijheid om bepaalde delen van de hervorming in vraag te stellen. De minister zal woensdag in de commissie gebombardeerd worden", verklaarde Ducarme, zelf ondervoorzitter van de commissie, dinsdag.

De MR is het niet eens met het sluiten van sommige kwartieren. "De sluiting werd voorgesteld als een vaststaand feit, terwijl er geen akkoord over bestaat", dixit Ducarme. "Er is helemaal niet gedebatteerd over welk leger we willen en welke missies we gaan uitvoeren. Dit is geen goed bestuur", voegt het MR-Kamerlid eraan toe.

De Crem stelt woensdagvoormiddag in de Kamer- en Senaatscommissie Defensie zijn hervormingsplan voor. De vergadering gaat om 10.00 uur van start.