Hulporganisaties vragen bescherming Oost-Congolese bevolking
Foto: reuters

Meer dan tachtig hulporganisaties hebben de Verenigde Naties opgeroepen meer bescherming te bieden aan de burgerbevolking in Oost-Congo. Het offensief tegen Hutu-milities in het conflictgebied Kivu, dat ook door de VN-vredestroepen wordt ondersteund, heeft een 'ondraaglijke impact op de bevolking', luidde het in een dinsdag gepubliceerd rapport.
 

‘De consequenties van de militaire operaties voor de mensenrechten en de humanitaire toestand zijn gewoon verschrikkelijk’, zei Marcel Stoessel van Oxfam.

Sinds het begin van het offensief in januari zijn meer dan duizend burgers gedood en minstens 7.000 vrouwen verkracht. Bijna 900.000 mensen vluchtten uit hun dorpen en steden. ‘We zien steeds meer gevallen van verminkingen, extreem geweld en folteringen met seksueel geweld, en steeds meer slachtoffers zijn kinderen’, zei Immaculée Birhaheka van de Congolese vrouwenorganisatie PAIF.

Druk uitoefenen

Deze week komen de VN-vertegenwoordigers en diplomaten van de internationale gemeenschap samen in Washington. De hulporganisaties willen dat er druk uitgeoefend wordt op de Congolese regering om officieren en soldaten te ontslaan die hebben verkracht en geplunderd.

Al geruime tijd beschuldigen mensenrechtenorganisaties niet alleen de milities, maar ook de regeringstroepen van terreur en seksueel geweld op burgers in Oost-Congo.

'De VN mag niet lijdzaam toezien als het om schendingen van de mensenrechten gaat’, zei Anneke Van Woudenberg van Human Rights Watch. Met meer dan 8.500 soldaten is de VN-missie in Congo (Monuc) wereldwijd de grootste vertegenwoordiging van blauwhelmen.