In de eerste zes maanden van dit jaar hebben Belgische bedrijven meer dan 1 miljoen dollar (zo’n 678.000 euro) moeten betalen omdat ze illegale software gebruikten. Gemiddeld betaalt een bedrijf 36.600 euro aan schadevergoeding en de aankoop van legale software, zo meldt Business Software Alliance (BSA), een internationale vereniging van commerciële softwarebedrijven, dinsdag.

BSA herhaalt dat vorig jaar 25 procent van de softwarepakketten van Belgische bedrijven zonder licentie werd geïnstalleerd. "Dat kostte de lokale software-industrie 182 miljoen euro", zegt BSA.

In de regio EMEA (Europa, Midden-Oosten en Afrika) bedroeg de rekening voor het gebruik van illegale software meer dan 10 miljoen dollar in het eerste semester. Er werd 3,4 miljoen dollar schadevergoeding betaald en 6,6 miljoen dollar voor de aankoop van licenties voor bedrijfssoftware. In dat bedrag zijn de juridische kosten niet opgenomen.

In juni moest een Duits bedrijf meer dan 1,5 miljoen dollar aan licentiekosten en schadevergoeding betalen, de op één na grootste schaderegeling ooit in de regio, laat BSA nog weten.