Akkoord tussen Holbrooke en Karadzic niet geldig
Foto: rr
Het Internationaal Strafhof voor ex-Joegoslavië heeft in beroep bevestigd dat Radovan Karadzic, oud-leider van de Bosnische Serviërs, geen immuniteit geniet. Karadzic beweert dat hij destijds van Amerikaans onderhandelaar Richard Holbrooke die immuniteit gekregen heeft.

'De kamer van beroep meent dat zelfs als het akkoord bewezen kan worden, dit de bevoegdheid van het Strafhof niet aantast, noch dat het tribunaal er door gebonden is of dit de weg opent naar een onrechtmatige procedure', zo luidt de uitspraak.

De kamer van beroep herinnerde eraan dat enkel een resolutie van de VN-Veiligheidsraad de bevoegdheid van het Strafhof kan inperken.      

Beroep

Radovan Karadzic tekende op 27 juli beroep aan tegen de weigering van het Strafhof om zich gebonden te zien aan een akkoord dat hij in 1996 zou gesloten hebben met Holbrooke. Deze laatste had Karadzic overtuigd zich uit het openbare leven terug te trekken, in ruil voor immuniteit tegen vervolgingen door het Strafhof.      

Niettemin benadrukte de kamer van beroep dat Karadzic tijdens zijn proces bewijzen voor zijn stellingen naar voren mag brengen, waarmee rekening gehouden kan worden 'bij de strafuitspraak, als dat aangewezen is'.      

De start van het proces tegen Karadzic in Den Haag wegens genocide, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid tijdens de oorlog in Bosnië (1992-1995) is voorzien voor 21 oktober.