PS-senator en burgemeester van Molenbeek, Philippe Moureaux, heeft de wrevel opgewekt van het Coördinatie Comité van Joodse Organisaties van België (CCOJB), zo meldt La Capitale dinsdag. In Le Vif/L’Express had hij het over "het recht op verscheidenheid voor de moslims, dat de Joodse gemeenschap hen zou weigeren".

CCOJB-voorzitter Joël Rubinfeld, erkent dat de bewoordingen vaag zijn, "maar het is duidelijk dat hij een gemeenschap onnodig stigmatiseert". Hij wijst er nog op dat sinds 2000 het aantal anti-joodse acties toeneemt.

Rubinfeld herinnert er aan dat Philippe Moureaux veel aanzien heeft bij de moslims, die nu uit zijn woorden kunnen afleiden dat al hun problemen de schuld zijn van de joden. "Men zou de moslims beter raad geven hoe ze zich kunnen integreren met het behoud van hun eigenheid", aldus de CCOJB-voorzitter.

Moureaux ontkent dat hij kritiek heeft willen leveren op de joodse gemeenschap. "Ik ben gekant tegen de Angelsaksische samenleving die de vreemdelingen in getto’s opsluiten, maar eveneens tegeh het Franse systeem van integratie", stelt hij in La Capitale.