De Limburgse zakenman Dirk Vanhooymissen, die twee maanden lang in een Congolese gevangenis zat opgesloten, is weer een vrij man. Dat berichten Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen dinsdag. Zijn familie bevestigt de vrijlating, maar wil geen commentaar geven.

Vanhooymissen is directeur van het Amerikaanse mijnbouwbedrijf Tenke Fungurume Mining (TFM), een dochter van de Amerikaanse mijnbouwreus Freeport McRoran. Hij zou zich schuldig hebben gemaakt aan "schriftvervalsing en verduistering van overheidsgeld".

Vanhooymissen en enkele medewerkers zouden smeergeld betaald hebben om snel visa voor buitenlandse medewerkers van het bedrijf te bekomen. Een deel van het smeergeld zou "in verkeerde handen" terecht zijn gekomen.

Vermoedelijk had de arrestatie veel meer te maken met de aanhoudende ruzie tussen TFM en de Congolese staat, aldus de Concentra-kranten. Kinshasa wil het overheidsaandeel in TFM optrekken van 17,5 procent tot 40 procent. Freeport weigert echter ook maar een toegeving te doen.

Vanhooymissen werd midden augustus in Kinshasa opgepakt en na enkele dagen opgesloten in de beruchte Makalagevangenis. Naar verluidt is hij redelijk goed behandeld.