De Verenigde Staten en Rusland hebben bij hun onderhandelingen over kernontwapening volgens de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov 'wezenlijke' vooruitgang geboekt. 'Er zijn gevoelige vorderingen gemaakt', zei Lavrov dinsdag bij zijn overleg met zijn Amerikaanse collega Hillary Clinton in Moskou.

Er zijn vele open vragen ingevuld. Bij de ontmoeting tussen beide ministers wordt een eerste concrete ontwerptekst voor het opvolgingsakkoord voor het START-verdrag over de vermindering van strategische aanvalswapens besproken. Het START-verdrag loopt in december ten einde.

'Wij hebben veel interesse om met Rusland samen te werken', zei Clinton op de rechtstreeks door de Russische televisie uitgezonden persconferentie. De betrekkingen tussen de VS en Rusland zijn duidelijk ontspannen, nadat Washington zijn plannen voor een raketschild in Polen en Tsjechië heeft opgeborgen. 

Nucleair geschil

In het nucleair geschil met Iran blijven Rusland en de Verenigde Staten voorlopig de diplomatieke kaart trekken. 'De tijd voor sancties is nog niet gekomen', zei Clinton. Ze sloot strafmaatregelen tegen Teheran echter in principe niet uit, omdat het atoomprogramma 'een ernstig probleem' vormt. Teheran heeft weliswaar het recht op civiel gebruik van kernenergie, maar de internationale gemeenschap moet volkomen overtuigd zijn van de vreedzame doeleinden van dit atoomprogramma.

Volgens Lavrov staat ook Rusland erg kritisch tegenover het Iraans atoomprogramma. Zware druk op Teheran werkt momenteel echter 'contraproductief', zei de buitenlandminister. Vetomacht Rusland had onlangs sancties van de VN-Veiligheidsraad tegen Teheran niet meer uitgesloten.

Rusland bouwt in Bushehr de eerste kerncentrale in Iran. Ook Moskou wil absoluut een militair gebruik van nucleair splijtmateriaal door Teheran verhinderen.