De Palestijnen hebben een nieuw debat over het zogenaamde Goldstone-rapport voor de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties erdoor gejaagd over mogelijke Israëlische oorlogsmisdaden tijdens de inval in de Gazastrook eind vorig jaar.

Het overleg zal deze week  op donderdag en vrijdag plaatsvinden. Eerder had een woordvoerder van de Palestijnse delegatie meegedeeld dat voor een dergelijke zitting de steun van 18 van de 47 landen van de VN-Raad werd verkregen.

De afgelopen week waren Arabische landen er niet in geslaagd het rapport officieel voor de VN-Veiligheidsraad te brengen. Ze wilden het evenwel bij de maandelijkse Midden-Oostendebatten van het hoogste VN-orgaan woensdag in New York op de agenda plaatsen. 

Een uitspraak over een resolutie van de Mensenrechtenraad over het rapport heeft blijkbaar een veroordeling van Israël tot gevolg. Ze was aanvankelijk uit bezorgdheid over het vredesproces naar maart verschoven.

De Verenigde Staten en lidstaten van de Europese Unie hadden aangekondigd, zich tegen de van Arabische kant ingediende resolutie te verzetten, omdat ze Israël eenzijdig beschuldigt.

Mensenrechtenexpert Richard Goldstone en zijn team waren bij hun onderzoek van de oorlog in de Gazastrook tot het besluit gekomen, dat zowel Israëli's als Palestijnen zich hadden schuldig gemaakt aan oorlogsmisdaden.