Bijna veertig dagen voor de presidentsverkiezing in Roemenië heeft de linksliberale oppositie de regering door een vertrouwenstemming ten val gebracht. Bij de stemming dinsdag in het parlement stemden 258 afgevaardigden voor en 176 tegen de motie.

Het is de eerste val van een regering door een motie van wantrouwen in het postcommunistische Roemenië.

De oppositie beschuldigde de regering van premier Emil Boc ervan illegaal te fungeren, het land economisch en moreel te verstoren en enkel de herverkiezing van president Traian Basescu te willen veiligstellen. Die leunt aan bij de partij (PD-L) van Boc. 

De motie van wantrouwen was ingediend door de Nationaal Liberale Partij (PNL) en de Democratische Unie van Hongaren (UDMR). Tegen de regering stemden ook de socialisten (PSD). Die hadden twee weken geleden al hun ministers uit de grote regeringscoalitie met de PD-L teruggetrokken. 

PNL-voorzitter Crin Antonescu heeft zich uitgesproken voor een regering van vakmensen. Als kandidaat voor het premierschap wordt de politieke onafhankelijke Duitse burgemeester van Sibiu, Klaus Johannis, naar voor geschoven. Verwacht wordt de oppositiepartij PNL en de socialistische PSD samen proberen een nieuwe regering te vormen.

De val van de regering kan niet los worden gezien van de presidentsverkiezingen van 22 november, die vermoedelijk worden gewonnen door zittend president Traian Basescu, een bondgenoot van Boc. De oppositie hoopt dat door de val van de regering de kansen voor winst bij de presidentsverkiezingen toenemen.