Tribunaal mag Karadzic wel berechten
Foto: rtr

De beroepskamer van het Joegoslaviëtribunaal heeft het beroep verworpen dat Radovan Karadzic had aangetekend tegen de beslissing van het Joegoslaviëtribunaal dat hij geen immuniteit geniet en door het tribunaal berecht kan worden.

Karadzichbeweert dat de voormalige Amerikaanse vredesgezant Richard Holbrooke hem immuniteit heeft gegarandeerd.

Holbrooke heeft ontkend dat de twee in 1996 een deal hebben gesloten, waarbij Karadzic als politiek leider van de Bosnische Serviërs zou aftreden in ruil voor gerechtelijke immuniteit voor het tribunaal in Den Haag. Het tribunaal oordeelde dat zo'n deal, als hij al zou bes

taan, ongeldig is binnen het internationaal recht. Het proces tegen Karadzic gaat op zijn vroegst op 21 oktober van start. Karadzic heeft om uitstel gevraagd. Volgens hem hebben de rechters van het tribunaal hem niet voldoende tijd gegeven om zich voor te bereiden.

De voormalige leider van Bosnische Serviërs wordt elf feiten ten laste gelegd, waaronder genocide en misdaden tegen de menselijkheid, begaan tijdens de Bosnische oorlog (1992-'95).

Net als destijds zijn voormalige politieke bondgenoot Slobodan Milosevic voert Karadzic bij het tribunaal in Den Haag zijn eigen verdediging. Milosevic overleed voor het eind van zijn proces.