De Amerikaanse president Barack Obama heeft beslist om, zonder dit aan te kondigen, 13.000 Amerikaanse soldaten naar Afghanistan te sturen. Die extra troepen komen bovenop de versterking van 21.000 militairen die Obama na zijn aantreden als president in maart bekendmaakte.

Volgens de Washington Post zou het bij de 13.000 militairen enkel gaan om onderhoudstroepen zoals mecaniciens, medisch personeel, specialisten voor de inlichtingendienst of agenten van de militaire politie.

De Washington Post meent te weten dat het Pentagon en het Witte Huis beslisten enkel te communiceren over de 21.000 gevechtstroepen. "Obama gaf groen licht voor de het geheel, maar enkel de zending van de 21.000 werd aangekondigd", zei een militair verantwoordelijke aan de Washington Post.

Obama moet in de komende weken ook beslissen over het al dan niet sturen van nog eens tienduizenden bijkomende soldaten, zoals generaal Stanley McChrystal vraagt. De generaal eist volgens verschillende bronnen tussen de 40.000 en 60.000 extra manschappen, bovenop de 21.000 waartoe Obama al besliste.