De Europese Commissie wil de antidumpingheffing op lederen schoenen afkomstig uit China en Vietnam met vijftien maanden verlengen. De heffing, die normaal gezien eind dit jaar verloopt, moet de Europese markt afschermen van schoenen die onder de kostprijs worden ingevoerd.

Als de heffing in januari zou worden afgevoerd, stelt de Commissie dinsdag in een uitgelekt document, zouden de Europese schoenmakers daar 'op korte of middellange termijn' onder te lijden hebben. Daarom wordt hen extra tijd gekocht om zich te kunnen 'aanpassen'.

De kwestie zal ongetwijfeld nog tot verhitte debatten leiden. Italië, dat een wereldvermaarde schoenindustrie heeft, is voorstander van een verlenging van de heffing. Landen als het Verenigd Koninkrijk en Zweden, die meer de nadruk leggen op vrij handelsverkeer, zijn tegen.

Ook Europese fabrikanten van in Azië gefabriceerde schoenen (bijvoorbeeld Puma, Adidas, Timberland en Diesel, maar ook tal van kmo's) zijn contra.

De antidumpingheffing werd in oktober 2006 ingevoerd en kreeg een looptijd van twee jaar. De heffing bedraagt 16,5 procent voor schoenen gemaakt in China en 10 procent voor schoenen van Vietnamese makelij.