September op één na beste maand voor vastgoedactiviteiten
Foto: rr
In september 2009 zijn er opnieuw meer vastgoedactiviteiten dan in dezelfde maand vorig jaar. Na juni is september zelfs de beste maand van 2009. Dat blijkt uit de Notarisbarometer, die de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat (KFBN) dinsdag bekendmaakte. De barometer peilt naar de activiteiten van notarissen.

De vastgoedactiviteit steeg met 8,1 procent tegenover september vorig jaar. Ten opzichte van augustus steeg ze met 3,5 procent. De KFBN spreekt van een 'relatief positieve evolutie'. Toch wordt gevreesd dat de pessimistische werkloosheidsvooruitzichten negatief zullen zijn voor het consumentenvertrouwen en de aankoop van een woning.

In het derde trimester, gekenmerkt door de traditioneel zwakkere zomermaanden, steeg de activiteit met 13 procent tegenover hetzelfde trimester in 2008. Tegenover het tweede trimester daalde ze met 2,3 procent. In Vlaanderen ging de activiteit 2,5 procent achteruit, in Wallonië 0,5 procent en in Brussel, waar de woningprijzen hoog zijn, 7,9 procent.

Verder blijkt uit de barometer dat er in het derde trimester opnieuw minder huwelijkscontracten werden afgesloten dan in 2008 (-10,3 procent). Ook werden er minder registratierechten geïnd, waren er minder authentieke testamenten (-3,6 procent) en minder nieuwe ondernemingen (-16 procent). Het aantal faillissementen steeg met 7,2 procent.