De Limburse werkgeversorganisaties Unizo en Voka-Kamer van Koophandel pleiten voor de omvorming van de ongebruikte militaire domeinen als kmo-zones. Dat laten ze dinsdag weten in een reactie op de plannen van Defensieminister Pieter De Crem (CD&V).
De herstructureringsplannen voor het leger zouden wat de provincie Limburg betreft onder meer betrekking hebben op de kazernes van Helchteren, Leopoldsburg, Hechtel-Eksel en Tongeren.

Unizo- en Voka-Limburg pleiten voor het inzetten van de ongebruikte militaire domeinen als kmo-zones. Bij de kmo's die zich daar dan vestigen, kunnen de militairen die hun job verliezen opnieuw aan de slag, luidt het.

Directeur Johann Leten van Voka-Limburg wijst er op dat er in de provincie Limburg nood is aan bijkomende ruimte om te ondernemen. 'Hoewel er momenteel een overschot is in Genk en Lommel, heerst er schaarste in de andere regio's. Daarom moet men de kans grijpen om deze militaire zones aan de ondernemers ter beschikking te stellen'.

De werkgeversorganisaties verwijzen tot slot naar Sint-Truiden, waar de voormalige vliegbasis in Brustem met succes omgevormd werd tot een volwaardig bedrijventerrein.

Ook het gemeentebestuur van Houthalen-Helchteren lanceert in zijn ruimtelijk structuurplan de optie om het terrein van de kazerne gedeeltelijk in te kleuren als bedrijventerrein.