Beursanalisten positief over Suez na uitstel kernuitstap
Foto: Pol De Wilde
GDF Suez, eigenaar van Electrabel, heeft voordeel bij het akkoord over het langer openhouden van de kerncentrales, ook al is er een bijdrage in ruil daarvoor afgesproken. Dat zeggen analisten.

'Dit is zeer positief voor GDF Suez', zegt een analist van CM-CIC dinsdag in een rapport over het aandeel.
Een analist van Citigroup stelt dat het langer openhouden van de nucleaire centrales extra waarde creëert voor de Franse groep. 'Het akkoord maakt een einde aan de onzekerheid omtrent de centrales', aldus de analist.

CM-CIC berekende de nettowinst van de verkoop van energie door het langer openhouden van de centrales, rekening houdend met de bijdrage en de nodige investeringen in de centrales, op 600 miljoen euro of 30 cent per aandeel.

Maandag luidde het bij Electrabel dat er nog geen definitief akkoord is, maar dat de aankondiging van Energieminister Paul Magnette 'het overleg van de voorbije dagen weerspiegelt'. GDF Suez belooft onder meer investeringen in hernieuwbare energie en jobs. Er is sprake van 10.000 aanwervingen. Dat is evenwel inclusief het vervangen van mensen die vertrekken bij de groep, preciseert men bij Electrabel.