Winnaars alternatieve Nobelprijs bekend
Foto: rr

Activisten uit Congo en Nieuw-Zeeland en een arts uit Australië zijn de winnaars geworden van de Right Livelihood Award 2009. Dat is dinsdag bekendgemaakt. De prijs staat ook bekend als de alternatieve Nobelprijs.

De 48-jarige René Ngongo uit Congo wordt gelauwerd voor zijn inzet ter bescherming van het regenwoud. De 47-jarige vredesactivist Alyn Ware uit Nieuw-Zeeland krijgt de prijs omdat hij al ruim twintig jaar actievoert om de wereld kernwapenvrij te krijgen.

De Australische Catherine Hamlin (85) wordt onderscheiden omdat zij zich in Ethiopië al vijftig jaar inzet voor de gezondheid van vrouwen. Hamlin verhuisde na haar opleiding tot gynaecoloog naar Ethiopië.
 
De drie winnaars krijgen ieder omgerekend vijftigduizend euro. De prijzen worden op 4 december uitgereikt tijdens een ceremonie in het Zweedse parlement.
 
De Right Livelihood Award werd in 1980 door de Zweeds-Duitse filantroop Jakob von Uexküll ingesteld om werk te onderscheiden dat volgens hem voor de prestigieuze Nobelprijzen wordt genegeerd.