Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) is gematigd positief over de begrotingsmaatregelen van de federale regering. 'We beseffen dat het budgettair kader weinig ruimte biedt voor daadkrachtig beleid', zegt NSZ-voorzitster Christine Mattheeuws. 'De btw-verlaging op maaltijden is een voorzichtige stap in de goede richting, maar de cafés blijven in de kou staan', stelt ze.

De verlenging met zes maanden van de tijdelijke werkloosheid bekoort de ondernemersorganisatie wel, maar het NSZ dringt aan op een snellere procedure. Die kan vandaag zes tot acht weken in beslag nemen.

De organisatie staat ook achter de bijdragen die de banken moeten betalen 'al moeten we wel opletten dat daardoor ondernemers niet moeilijker aan kredieten kunnen geraken', luidt het.

Het NSZ geeft toe meer verwacht te hebben dan de btw-verlaging voor restaurants vanaf 1 januari 2010 van 21 naar 12 procent. 'Nu kunnen de cafés een nochtans beloofde relancemaatregel op hun buik schrijven. En dit terwijl zij ook nood hebben aan extra zuurstof om te overleven', zegt de zelfstandigenorganisatie die hoopt dat eens de begroting er rooskleuriger uitziet, de volledige horecasector kan genieten van een verlaagd btw-tarief.