China en Rusland bereiken akkoord over gas
Foto: afp
Het Russische gasmonopolie Gazprom heeft met de nationale oliemaatschappij van China een principeakkoord bereikt over de levering van zeventig miljard kubieke meter aardgas per jaar. Gazprom-baas Aleksej Miller heeft dit dinsdag meegedeeld. Over de prijs en andere voorwaarden moet nog worden onderhandeld.

Het akkoord wordt dinsdag in aanwezigheid van de Russische premier Vladimir Poetin en zijn Chinese ambtgenoot Wen Jiabao getekend. Miller zei dat Chinese investeringen in gasverwerkingsinstallaties van Gazprom welkom zijn, maar dat Gazprom zelf de gastransportfaciliteiten op Russische bodem zal bouwen.

Volgens Miller is er ook een akkoord mogelijk over de levering van vloeibaar aardgas (lng) aan China uit Sachalin, een Russisch eiland in het Verre Oosten. De leveringen zouden volgend jaar al kunnen beginnen.

Eerder sloten Rusland en China al akkoorden ter waarde van 2,37 miljard euro, waaronder leningen van 340 miljoen elk van de Chinese ontwikkelingsbank en de Chinese landbouwbank aan hun Russische tegenhangers. Verder gaan Chinese bedrijven investeren in faciliteiten voor de Russische constructie-industrie, zei de Russische vicepremier Aleksandr Zjoekov. Of zij daarbij gedeeltelijk eigenaar worden liet hij in het midden.