Horeca Vlaanderen reageerde dinsdag voorzichtig positief op de beslissing van de federale regering om vanaf 1 januari 2010 de btw in restaurants te verlagen van 21 naar 12 procent, in ruil voor een engagement qua tewerkstelling.

 "Belangrijkste voor ons is dat het dossier van de horeca op de agenda blijft staan", verklaarde Luc De Bauw, secretaris-generaal van Horeca Vlaanderen. De regering besliste immers ook om na een jaar te evalueren of de btw nog verder kan verlaagd worden tot 6 procent.

 "Na jaren van beloftes is er eindelijk een streepje hoop. De strijd is een stukje gewonnen. Er is wat zuurstof voor de sector", aldus De Bauw. Hij gaat wel evalueren of de voorwaarden die gesteld zijn (inzake tewerkstelling, nvdr) in evenwicht zijn met de gedeeltelijke btw-verlaging. 

Wat er precies bedoeld wordt met een engagement inzake tewerkstelling, is ook voor de horecafederatie nog onduidelijk. Toch zou het niet om een vestzak-broekzak-operatie gaan. "De verlaging van de btw zou toch voor een margeverbetering moeten zorgen en dan kan je meer handen gebruiken", meent de secretaris-generaal.

De uiteindelijke betrachting van Horeca Vlaanderen blijft een btw-verlaging van 6 procent, ook voor de cafés. "Het debat gaat voort", aldus De Bauw.

Of de klant het effect van de btw-verlaging zal voelen bij restaurantbezoek, is niet zeker. "Of de prijzen zullen dalen is niet zeker. Maar de klant zal het wel voelen inzake dienstverlening, want de tewerkstelling gaat omhoog", luidde het bij de horecafederatie.

Stap vooruit

Ook de ondernemersorganisatie Unizo en de distributiefederatie Fedis noemen de verlaging van de btw al een eerste stap vooruit. Maar beide organisaties blijven ervoor pleiten om het btw-tarief op 6 procent te brengen.

"Geen verlaging tot 6 procent maar toch al en eerste noodzakelijke stap en een belangrijk signaal naar de horecasector", luidt het bij Unizo in een eerste reactie. De ondernemersorganisatie wil de resultaten van de btw-verlaging "nauwgezet evalueren in functie van een uiteindelijke btw-verlaging tot 6 procent".

Distributiekoepel Fedis reageert "gematigd positief" op de maatregel. De organisatie spreekt van "een stap in de goede richting" waardoor er wat ademruimte komt voor de sector. "Dit is een eerste stap. Een belangrijke stap, maar wij rekenen erop dat het einddoel een btw-tarief van zes procent is", zegt Dominique Michel, gedelegeerd bestuurder van Fedis.