SP.A-senator Johan Vande Lanotte heeft geen goed oog in het begrotingsakkoord dat het kernkabinet de afgelopen nacht heeft bereikt. "Dit lijkt op een verkiezingsbegroting, de rekening krijgen we pas na 2011 gepresenteerd",

Dat zei hij in De Ochtend op Radio 1. Vande Lanotte zegt dat de energiesector niet meer bijdraagt, maar integendeel een belastingkorting krijgt. 'Ik stel alleen maar vast dat er een belastingverlaging is voor Electrabel. In 2008 betaalden ze 250 miljoen euro, in 2009 500 miljoen euro. Dat bedrag valt in 2010 terug naar 215 à 245 miljoen euro.'

'Een van de bedrijven met de meeste winst in België betaalt in vergelijking met vorig jaar minder belastingen. Als dat de sterkste schouders zijn die de zwaarste lasten dragen, dan moet men mij dat eens uitleggen', zegt Vande Lanotte.

Vande Lanotte heeft ook vragen bij de vele ronde getallen in de begroting. 'Het lijkt me dat er niet echt nauwkeurig is gewerkt', zegt hij.

Kerncentrales
       
Groen! sluit zich aan bij de kritiek op de belasting voor de energiesector. De bijdrage voor het tien jaar langer openhouden van de kerncentrales is "belachelijk laag", vindt Groen!-kamerlid Tinne Van der Straeten.

Electrabel baat nagenoeg het volledige nucleaire park in ons land uit. Kernenergie wordt vrij goedkoop geproduceerd. Daardoor ontstaat een nucleaire rente van naar schatting twee miljard euro. Voor Groen! kan het dan ook niet dat Electrabel per jaar maar een paar honderd miljoen euro betaalt.

 "De regering gaat volledig door de knieën voor Electrabel. Ze laat de nucleaire rente ongemoeid, ze pakt de monopoliepositie van Electrabel niet aan, en ze zorgt voor extra winsten voor Frankrijk gedurende 10 jaar", zegt Van der Straeten.