Bankentoezicht volledig naar Nationale Bank
Foto: belga
De regering heeft dit weekeinde een opvallende bocht genomen in het dossier financieel toezicht. Het politieke plan om een kleine, slagkrachtige en onafhankelijke financiële waakhond op te richten voor de controle van systeembanken en systeemrisico's, blijkt vandaag niet meer dan een tijdelijke oplossing. Dat schrijft Le Soir en werd door meerdere bronnen bevestigd.

Volgens Le Soir zal dit Comité voor Systeemrisico's er wel komen, maar dan alleen als overgangsregeling tot in 2012. Daarna zou de Nationale Bank (NBB) het volledige toezicht voor haar rekening nemen, wat betekent dat toezichthouder CBFA fors zal worden afgeslankt. Wat volgens ingewijden een toegeving is aan de Franstalige PS, die zich van meetaf aan tegen een tussenoplossing heeft verzet (DS 2 oktober).

Andere bronnen menen dan weer te weten dat de beleidsverklaring van premier Van Rompuy vandaag in de Kamer geen termijn plakken op de verhuis van bevoegdheden. De beslissing van de regering zou wel verregaande consequenties hebben voor een groot deel van het personeel van de CBFA, dat wellicht naar de NBB zal moeten verhuizen .

In de praktijk krijgt de NBB naast het macro-toezicht op de banken, er immers ook het micro-toezicht bij. Dat betekent dat de NBB verantwoordelijk wordt voor de controle op de banken, verzekeraars, pensioenfondsen en belegginsgsondernemingen. De CBFA zou blijven optreden als beurswaakhond (voorkennis, kapitaalverhogingen, beursintroducties) en krijgt extra bevoegdheden inzake consumentenbescherming en de controle van de Europese Mifid-regels, waarvoor een aparte dienst wordt opgericht.

De hervorming van het financiële toezicht vloeit voort uit de bankencrisis van een jaar geleden. Volgens de critici hadden de bevoegde instellingen, vooral de Commissie voor het Bank-, Financie- en Assurantiewezen (CBFA), die crisis onvoldoende zien aankomen.