Suez dreigde met vertrek uit België
In een email begin deze maand waarschuwde de Belgische ambassadeur in Parijs er de federale regering voor dat Suez met vertrek uit België dreigde. Dat berichtte De Tijd dinsdag.

'De groep zal niet aarzelen België te verlaten', waarschuwde ambassadeur Baudouin de la Kethulle, op 2 oktober de regering-Van Rompuy, na een onderhoud met de Suez-top. De Tijd kon de hand leggen op de email die de Belgische ambassadeur in Parijs verstuurde.

De la Kethulle was blijkbaar niet goed van de dreigementen van de Belg Gérard Lamarche, de algemeen financieel directeur van GDF Suez en de rechterhand van Gérard Mestrallet, en Philippe Peyrat, directeur voor de buitenlandse relaties. De Belgische ambassadeur stuurde prompt een mail naar minister van Buitenlandse Zaken Yves Leterme (CD&V), waarin hij meldde dat de Franse energiegroep ermee dreigde dat ze ons land de rug zou toekeren als de regering te diep in haar zakken zou zitten.

Van de recuperatie van een deel van de zogenaamde 'nucleaire rente' kon volgens Suez geen sprake zijn, noch voor het verleden, noch in de toekomst. En om de kerncentrales langer open te houden, zullen zware investeringen (zo’n 800 miljoen euro) nodig zijn.

De email werd in alle discretie besproken in de regering, en blijkbaar was ze onder de indruk, aldus De Tijd.