Vlaams parlementslid Johan Sauwens (CD&V) vindt dat het Vlaams parlement kan besparen door een aantal "overbodige instellingen" zoals het Kinderrechtencommissariaat en het Vlaams Instituut voor Samenleving en Technologie (VIST) te onmantelen.

Dat schrijft Het Belang van Limburg dinsdag. In de loop der jaren zijn vier instellingen toegevoegd aan het Vlaams parlement: de Ombudsdienst, het Kinderrechtencommissariaat, het VIST en het Vredesinstituut. "Feit is dat sommige van die vier instellingen een eigen leven zijn gaan leiden terwijl ze veel geld kosten. Dit kan niet langer", zegt Sauwens.

"Het VIST lijkt me wel een absolute overbodigheid wanneer ik de uitnodigingen zie en de overlappingen met tal van andere wetenschappelijke en universitaire instellingen", zegt Sauwens.

Het Kinderrechtencommissariaat werd opgericht na de affaire-Dutroux. "Intussen werken daar 12 medewerkers van wie de meeste universitairen, om jaarlijks 1.100 vragen en klachten te behandelen, vooral over (v)echtscheidingen, opvoedings- en schoolproblemen. Een hoge kost voor dus nog geen 100 vragen per maand", zegt de CD&V'er.

"In plaats van te besparen op de lerarenweddes kan men zich de vraag stellen of Vlaanderen niet eerst een aantal overbodige instellingen moet ontmantelen. Het VIST en Kinderrechtencommissariaat opdoeken zou jaarlijks al 3 tot 4 miljoen euro besparing opleveren".