Vraagtekens bij overlijden VDB
Foto: Marc Herremans
VDB (34) is niet meer. De flamboyante renner werd maandag dood aangetroffen in een hotel in Senegal, waar hij op vakantie was. Een longembolie zou Vandenbroucke fataal zijn geworden. Een autopsie moet duidelijkheid brengen over de exacte omstandigheden van zijn dood. Die zal woensdag of donderdag plaatsvinden in Dakar.

Vandenbroucke arriveerde zondagavond rond 17u00 in het Senegalese hotel Royam. Hij zou daar met zijn vriend Fabio Polazzi, zelf wielrenner, een 10-daagse vakantie vieren. VDB heeft er echter nooit geslapen.

De twee vrienden trokken er dezelfde avond nog op uit om in de omgeving van het hotel iets te drinken. VDB leerde al snel een meisje kennen en liet zijn vriend even later weten dat hij de nacht bij haar zou doorbrengen. Rond middernacht gingen de twee vrienden uit elkaar.

'La Maison Bleue'

Een medewerker van het hotel 'La Maison Bleue' zag Vandenbroucke zondagnacht samen met de Senegalese vrouw arriveren. 'Hij is om 2 uur 's morgens aangekomen. Toen hij aankwam, was hij dronken. Hij was samen met een Senegalese, en hij was hier voor één nacht', verklaarde de werknemer, die eraan toevoegde dat Vandenbroucke zijn naam en zijn papieren weigerde te geven. De vrouw die bij hem was, schreef hen in.

'Om 4u kwam zijn vrouwelijk gezelschap opnieuw naar beneden om een dweil te vragen. Hij had moeten overgeven', aldus nog de werknemer van het hotel.

Fabio Polazzi zag Vandenbroucke maandag niet terug. Hij werd ongerust en probeerde VDB tevergeefs te bereiken op zijn twee gsm's. De politie bracht hem omstreeks 18u00 op de hoogte van het overlijden van zijn vriend.

Het lichaam van de renner zou omstreeks 15u30 zijn gevonden, in de hotelkamer in 'La Maison Bleue' op drie kilometer van hotel Royam. De renner was op dat moment al enkele uren dood.

Polazzi verklaarde dat de vrouw die bij Vandenbroucke was, ondervraagd werd door de politie. Ze zou gezegd hebben dat Vandenbroucke zich slecht voelde en in zwijm was gevallen.

Autopsie

Een longembolie, een bloedklonter in de longen, zou Vandenbroucke fataal zijn geworden. Een autopsie moet duidelijkheid brengen over de precieze omstandigheden waarin de renner het leven liet. De Senegalese rijkswacht maakte bekend dat die woensdag of donderdag zou plaatsvinden in het Aristide Le Dantec-ziekenhuis in Dakar.

‘Het lichaam van Frank Vandenbroucke wordt dinsdagnamiddag naar Dakar gebracht, waar de autopsie zal plaatsvinden’, verklaarde Bart Ouvry, de woordvoerder van het Belgische Ministerie van Buitenlandse Zaken. ‘Twee personen van de Belgische ambassade zullen er op toezien dat alles correct verloopt en blijven ook in contact met de familie’, klonk het. Wanneer het lichaam van Vandenbroucke gerepatrieerd wordt, kon Ouvry niet zeggen.

De Franse krant L'Equipe meldt intussen dat de middelen Stilnoct (slaapmiddel), Xanax (angstremmer) en insuline werden teruggevonden in zijn kamer.

Het Senegalse persbureau APS brengt een gelijkaardig verhaal. APS steunt op een getuigenis van een anonieme dokter, die zegt dat er medicamenten werden teruggevonden op de kamer van Vandenbroucke. Of het om zijn eigen hotelkamer ging of die waar hij overleed, is niet duidelijk. 'Zelfs als er medicatie teruggevonden werd, lijkt het er niet op dat dat de oorzaak was van de dood van de renner', stelt het persagentschap. De Belgische ambassade in Dakar wilde niet reageren op het nieuws.

Kleurrijk

 

Het Belgische wielrennen is met Vandenbroucke één van zijn kleurrijkste figuren kwijt. De sportieve topjaren van VDB liggen dan al wel tien jaar achter ons, met zijn scherpe quotes, herhaaldelijke comeback-pogingen en incidentrijke privé-leven bleef VDB nooit lang uit het nieuws.

Vandenbroucke keek erg uit naar zijn vakantie in Senegal. ‘Dat worden tien dagen fitnessen, wat watersporten en ik neem ook een discootje mee. Nu mag het, want mijn seizoen is om’, zei VDB vorige woensdag nog aan onze reporter.

Groot talent

Vandenbroucke was één van de grootste talenten van de Belgische wielersport. Hij was Belgisch kampioen bij de nieuwelingen (1991) en de junioren (1992).

In 1995 won hij Parijs-Brussel, in 1996 de Ronde van Oostenrijk en de Scheldeprijs, in 1997 de Ronde van Luxemburg, in 1998 Gent-Wevelgem en Parijs-Nice, in 1999 de Omloop Het Volk, Luik-Bastenaken-Luik en twee etappes in de Ronde van Spanje.

Bergaf

 

Nadien ging het snel bergaf met VDB. Hij raakte verwikkeld in een dopingzaak rond de beruchte dokter Bernard Sainz en hij kwam meer in het nieuws met zijn privéproblemen dan met zijn prestaties op de fiets.

De laatste jaren probeerde VDB herhaaldelijk zijn plaats in het peloton terug in te nemen, zonder al te veel succes. Het laatste grote wapenfeit van VDB dateert al van 2003. Toen werd hij tweede in de Ronde van Vlaanderen en 11de in Luik-Bastenaken-Luik.