Geestelijke vader van XIII is ereburger van Brussel
rr
Striptekenaar William Vance mag zich vanaf maandag ereburger van de stad Brussel noemen. Die bekroning krijgt hij voor "zijn talent als Brussels striptekenaar met internationale faam".

William Van Custen is de echte naam van de 74-jarige tekenaar. In 1965 begon hij zijn carrière als tekenaar onder het pseudoniem Vance in het tijdschrift Kuifje.

Sindsdien tekende hij "Bruno Brazil" met auteur Greg. Met scenarist Henri Vernes tekende hij "Bob Morane" en "XIII" creëerde hij samen met Jean Van Hamme. Ook "Bruce J. Hawker" is van zijn hand.

"Met zijn realistische stijl heeft William Vance een voorbeeldcarrière uitgebouwd in de negende kunst van de strip. Hij bleef hoe dan ook trouw aan de Belgische school en ook vandaag blijft hij een drijvende kracht achter die typisch Belgische kunst, die zeker in Brussel sterk verankerd zit", merkt Brussels burgemeester Freddy Thielemans op.

William Vance wordt binnenkort opgenomen in de stripfresco's van de stad Brussel. Het ontwerp wordt maandag onthuld tijdens zijn benoeming tot ereburger.