De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan heeft zondag gezegd dat het geschil over Nagorno-Karabach moet worden opgelost voordat het Turkse parlement zijn goedkeuring kan geven aan een overeenkomst over herstel van de diplomatieke betrekkingen met Armenië.

 

De verklaring lijkt een gebaar tegenover Azerbeidzjan, dat heeft gezegd dat de overeenkomst het conflict over Nagorno-Karabach zal doen oplaaien.

Erdogan zei ingenomen te zijn met de overeenkomst, maar stelde duidelijk dat de kwestie-Nagorno Karabach een potentieel struikelblok blijft. 'Zolang Armenië zich niet terugtrekt uit bezet gebied in Azerbeidzjan kan Turkije geen positief standpunt innemen', zei de premier. Het akkoord moet door de parlementen van beide landen worden geratificeerd wil het van kracht worden.

De zaterdag in Zürich gesloten overeenkomst behelst in principe het aangaan van diplomatieke betrekkingen tussen beide landen en opening van de grenzen die na de Armeense invasie van 1993 in Nagorno-Karabach werden gesloten. De kwestie-Nagorno-Karabach en de Armeense genocide worden niet of nauwelijks in het akkoord genoemd.

Het akkoord, dat tot stand kwam dankzij bemiddeling van Zwitserland, werd zaterdag op het laatste moment gered door interventie van de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton. Er ontstond onenigheid over verklaringen die beide landen na afloop van de plechtigheid zouden afleggen. Volgens diplomaten waren de Armeniërs bezorgd over de woordkeus in de Turkse verklaring. Een medewerker van Clinton overlegde met de Armeniërs en sprak over de telefoon met de Turken om het probleem op te lossen. Uiteindelijk werd besloten van iedere verklaring af te zien.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig