Vlaams Belang vindt de nieuwe en strengere regels voor gezinshereniging en schijnhuwelijken en de aanpassing van de snel-Belg-wet ontoereikend. 'Het is nu helemaal duidelijk waar de regering-Van Rompuy naartoe wil: de achterdeur wijd open voor illegalen, de voordeur gaat slechts een klein beetje dicht', reageert Kamerlid Filip De Man in een perscommuniqué.

Wat gezinshereniging betreft, moet iemand die een partner naar België wil halen vanaf nu aantonen over een inkomen te beschikken dat overeenkomt met een leefloon van iemand met een persoon ten laste.

'Het gaat dus om de meerderheid van de hier al verblijvende immigranten. Uiteindelijk blijft dit immigratiekanaal gewoon open. Al wie een klein inkomen kan bewijzen, mag verder familie laten overkomen', aldus De Man.

Ook de aanpassing van de snel-Belg-wet en een strengere controle op schijnhuwelijken vindt het Vlaams Belang niet streng genoeg. De regering blijft te vaag over de controle op 'integratiebereidheid' van nieuwe Belgen, aldus De Man.