Tsjechische premier stelt Europa gerust over Verdrag Lissabon
President Vaclav Klaus Foto: epa, belga

De Tsjechische regering heeft alles in gereedheid gebracht om de ratificatie van het Europese verdrag van Lissabon ten laatste tegen eind dit jaar te voltooien. Dat heeft premier Jan Fischer woensdag verklaard na een onderhoud met de leiders van de Europese instellingen.

Volgens Fischer hoeft niemand te vrezen dat Tsjechië de op til staande hervorming van de Europese Unie alsnog dwarsboomt. 'De vraag is niet of we al dan niet het verdrag van Lissabon zullen ratificeren. De vraag is wanneer dat gebeurt', zo verzekerde de premier vanuit Praag.

Na de Ierse goedkeuring en de Poolse toezegging is Tsjechië de laatste EU-lidstaat die het verdrag van Lissabon nog niet heeft geratificeerd. Tsjechië belemmert zo het aantreden van een nieuwe Europese Commissie, de benoeming van een Europese president en andere hervormingen die de EU democratischer en slagvaardiger moeten maken.

Verenigbaarheid

Het Tsjechische parlement heeft het verdrag goedgekeurd, maar zeventien senatoren hebben vorige week het grondwettelijk hof verzocht om de verenigbaarheid van het verdrag met de grondwet te onderzoeken. Dat zou enkele weken in beslag nemen.

Intussen weigert de eurosceptische president Vaclav Klaus de ratificatie af te ronden. 'Alle signalen die ik heb ontvangen, wijzen erop dat de president de ondertekening niet langer zal uitstellen indien het hof de verenigbaarheid met de grondwet vaststelt', zei Fischer.

De premier werd in Brussel verwacht om de Tsjechische problemen toe te lichten, maar een defect regeringsvliegtuig besliste er anders over.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in