Clinton veroordeelt geweld Guinee
Foto: afp/belga

Het geweld dat de regering van Guinee vorige week losliet op de eigen bevolking komt neer op 'criminaliteit van de ergste orde'. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse zaken Hillary Clinton gezegd.

Clinton zei dat de junta van Moussa 'Dadis' Camara zijn verontschuldigingen zou moeten aanbieden aan het Guinese volk en de macht uit handen zou moeten geven. Camara greep in december de macht, enkele uren nadat de oude dictator Lansana Conté was overleden.

Volgens de Guinese Organisatie voor de Verdediging van de Mensenrechten werden vorige week maandag, tijdens een demonstratie door de oppositie in een stadion, 157 mensen gedood. Ook zouden er meer dan duizend gewonden zijn gevallen en zouden soldaten op grote schaal mensen hebben verkracht. De betoging was gericht tegen eventuele deelname aan de verkiezingen van januari door Camara.

Clinton zei dinsdag dat de Verenigde Staten 'gepaste stappen' zullen ondernemen tegen de Guinese regering. 'Degenen die deze misdaden hebben gepleegd mogen geen enkele hoop hebben dat ze aan vervolging zullen ontsnappen.'

Oppositie wil niet met Camara praten

De oppositie in Guinee wil alleen met de regerende junta onderhandelen als legerleider en wil dat interimpresident Moussa Camara opstapt. Ook wil de oppositie dat de soldaten die vorige week demonstranten onder vuur namen worden gearresteerd.

Ecowas, een samenwerkingsverband van West-Afrikaanse landen, wees na het geweld van vorige week de president van Burkina Faso aan om te bemiddelen tussen de junta en de oppositie. De Burkinese president Blaise Compaore voerde maandag met beide partijen afzonderlijk overleg.
 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in