Nederland heeft sinds begin september een canon van de Kindertelevisie. De lijst van vijftig titels moet een overzicht geven van de belangrijkste Nederlandse jeugdprogramma's die door de jaren heen zijn uitgezonden.

De redactie van De Standaard Online vroeg u naar uw favoriete kinderprogramma uit uw jeugd. U reageerde massaal. Uit alle inzendingen distilleerden wij deze 25 kinderprogramma's die u absoluut moet koesteren voor het nageslacht. (De lijst is chronologisch opgebouwd)

1. Het geheim van Killary Harbour (1960)

Een serie waarin Sally en Luc Donkers proberen om een mysterie in een Iers havenstadje op te lossen.

Met: Wies Andersen, Magda Kleyne, Jan Matterne, Cyriel Van Gent, Frank Aendenboom, Gella Allaert, Raymond Bossaerts, Jef Ceulemans, Jo Nupie en Dora van der Groen.

2. Tijl Uilenspiegel (1961)

Senne Rouffaer speelt Tijl Uilenspiegel in dit historisch feuilleton.

Met: Senne Rouffaer , Elvire De Prez , Anton Peters, Dora Van der Groen, Vik Moeremans, Fons Derre, Jan Gorissen, Frank Struys, Walter Cornelis, Frank Aendenboom en Jef Ceulemans.

3. Klein, Klein Kleutertje (1961)

Vooral bekend van zijn intro met het het kinderliedje Klein, klein kleutertje. Het programma werd gepresenteerd door Tante Terry samen met het eekhoorntje Kraakje. De reeks liep tot 1979. 

4. Zanzibar (1962)

Mark Verelst studeert voor scheepsmachinist. Wanneer hij op een dag in een verlaten kreek een wrak ontdekt, knapt hij samen met een aantal vrienden de boot op en samen kiezen ze het ruime sop.

Met: Wies Andersen, Raymond Bossaerts, Frank Aendenboom, Rita Lommé, Cyriel Van Gent, Magda Kleyne en Senne Rouffaer. 

5. Kapitein Zeppos (1964)

De meest succesrijke van alle jeugdseries gaat over de mysterieuze Kapitein Zeppos die in Belder het kasteel Belderbos erft. Er zijn echter kapers op de kust die andere plannen hebben met het kasteel en de gronden. Geschreven door Louis de Groof en geregisseerd door Senne Rouffaer.

Met: Senne Rouffaer, Raymond Bossaerts, Vera Veroft, Ward de Ravet, Truus Demedts, Henriette Cabanier, Cyriel Van Gent en Fik Moeremans.

6. Johan en de Alverman (1965)

Een verhaal vol magie uit de 17de eeuw over de avonturen van Johan Claeszoon, een pas afgestudeerde dokter, en een vreemd wezentje: de Alverman van Avalon

Met: Frank Aendenboom, Jef Cassiers, Ward de Ravet, Fanny Winkler, Cyriel Van Gent als Don Cristobal de Bobadila.

7. Keromar (1971)  

Het verhaal van een conflict tussen de Kerten en de Bolten, die Neropal, waar de Kerten wonen, willen veroveren. Met behulp van de nooit doel missende pijl kunnen de Kerten de Bolten tijdelijk terugwijzen.

Met: Mike Verdrengh, Annelies Vaes, Senne Rouffaer, Ann Petersen, Nand Buyl en Jan Decleir.


 

8. Het Zwaard van Ardoewaan (1971)

Het eerste jeugdfeuilleton dat opgenomen werd in kleur. Wanneer de tweelingbroers Huoon en Morholt na twee jaar weer thuis komen, wacht hen een hoogst onaangename verrassing. Een vreemde plaag heeft Ardoewaan geteisterd en velen zijn omgekomen. Bragnit, het legendarische zwaard, beslist dat Huoon de nieuwe heer van Ardoewaan wordt.

Met: Jef Demedts, Vera Veroft, Roger Coorens, Chris Lomme, Ward de Ravet, Vik Moeremans, Leo Madder en Ann Petersen. 

9. De Kat (1973)  

Als een moderne Robin Hood trekt De Kat ten strijde voor de natuur en tegen de vervuilers. Wie geen respect toont voor het milieu moet het ontgelden.

Met: Rik Andries, Jeanine Schevernels, Domien De Gruyter, Max Schnurr en Jan Jaap Janssen. 

10. Carolientje en kapitein Snorrebaard (1979)

Eén van de programma's die opgesomd worden in kvraaghetaan van Fixkes. Wanneer Carolientje ontdekt dat in haar speelgoedduikboot kapitein Snorrebaard woont, gaan ze samen op reis naar tal van verre streken.

Met: Ann Ricour, Pol Ricour, Nolle Versyp (Verteller) 

11. Tik Tak (1981)

Het succesprogramma van de openbare omroep voor kijkers tot 4 jaar. Programmamaker Mil Lenssens ontdekte toevallig dat peuters geboeid keken naar de lottotrekking met zijn de kleurrijke bollen, voorspelbare bewegingen en leuke muziekjes. Die elementen kwamen ook allemaal terug in Tik Tak 

12. Merlina (1983)

Merlina vertelt de avonturen van detectivebureau Merlina in het fictieve stadje Ravenburg. Samen met Pol, Ann en Napoleon moet Merlina het opnemen tegen de misdaadbende van Sardonis.

Met: Lea Couzin, Mieke Bouve, Jan Reussens, Paul Ricour, Jan Moonen, Raf Reymen, Louis Vervoort, Roeland Van Walleghem, Stefaan Danhieux, Johny Lee


 

13. Liegebeest (1983)

Liegebeest verscheen wekelijks in De Kinderkrant van het magazine Libelle en haalde later ook het tv-scherm. Het Liegebeest is een groen, slangachtig wezen dat woont in een middeleeuws kasteel op Regenboogeiland, een rots die door de lucht vliegt. 

14. Jacobus en Corneel (1984)

Een reeks kortverhalen over twee klusjesmannen, Jacobus en Corneel, aannemers van alle werk. Het onafscheidelijke duo reed rond op een rode tandem met aanhangwagen. Een Vlaamse variant op Laurel & Hardy.

Met: Jappe Claes, Jos Kennis 

15. Meester hij begint weer (1985)

Lijdend voorwerp in Meester hij begint weer is Meester Buys (Frank Dingenen), die op allerlei manieren door zijn leerlingen voor schut gezet wordt. Meteen ook de doorbraak van Jacques Vermeire.

Met: Frank Dingenen, Chris Boni, Jacques Vermeire, Sien Eggers, Filip Peeters, Chris Cauwenbergs, Bart De Pauw 

16. Prikballon (1985)

Prikballon werd bedacht door Mil Lenssens (zie ook Tik Tak).  Prikballon bestond uit het maken van knutselwerkjes, tekenfilmpjes over Pimpa, een witte hond met rode vlekken en het blondje jongetje Pummel. 

17. Mik Mak en Mon (1986)

Melkman Mon ontdekt op zijn ronde twee marsmannetjes die op aarde zijn gecrasht. Met behulp van liters melk komen Mik en Mak opnieuw op krachten. Ondertussen probeert Mon in contact te komen met met de ruimteredder van Galacton om Mik en Mak terug naar hun planeet te kunnen sturen.

Met: Grigori van Goethem, Dimitri van Goethem, Stef Danhieux 

18. Sprookjestheater (1987)

Meesterverteller Francis Verdoodt vertelt 26 bekende en minder bekende sprookjes en verhaaltjes. In het theater achter hem worden de sprookjes opgevoerd.

Met: Francis Verdoodt, Karel Deruwe, Goele Derick, Peter Van den Begin, Jakob Beks, Ben Van Ostade, Marleen Merckx, Ben Hemerijckx, Lia Lee, Francine Bolle, Luk Wijns, Jaak van Hombeek, Alex van Haecke 19. De Kasteelgeesten (1988)

Sprookjesreeks over een kasteel waar Heer Halewijn en zijn vrouw Beatrijs wonen. Ze worden geplaagd door de twee kwaadaardige geesten Bok en Ros.

Met: Francis Verdoodt, Fons Derre, Clemy van Outryve, Louis Vervoort,  Lieve De Baes, Stef Danhieux, Niki De Meyer

20. De Draaimolen (1989)

Kinderboekenprogramma waar Nolle Versyp elke dag een ander verhaal vertelt. Hij nam een prentenboek uit de boekendraaimolen en het boek kwam tot leven.

21. Postbus X (1991)

Ook Postbus X speelt zich af in Ravenburg, op de redactie van de krant De Ravenburgse Post. De krant is niet meer dan een dekmantel voor Postbus X, een organisatie die mensen met problemen probeert te helpen. Kreeg in 1994 met Interflix een opvolger.

Met: Lulu Aertgeerts, Veerle Eyckermans, Paul Ricour, Jaak Vissenaken, Loes van den Heuvel, Ludo Hellinx, Rudi Delhem, Luc van Lierde, Raymond Jamine, Jaak van Hombeek, ... 

22. Dag Sinterklaas (1992)

De bekende Sinterklaas-reeks van Bart Peeters en Hugo Matthysen waarin we een kijkje krijgen achter de schermen van de Sinterklaas-fabriek.

Met: Bart Peeters, Jan Decleir en Frans van der Aa.  

23. Buiten de zone (1994)

De grote doorbraak van Bart De Pauw. De Pauw schreef het scenario voor de reeks over 5 medewerkers van de jongerenfoon die al dagdromend in allerhande knotsgekke situaties belanden. Een serie die nog altijd een cultstatus geniet.

Met: Bart De Pauw, Mathias Sercu, Danny Timmermans, Reinhilde Van Driel, Elise Bundervoet 

24. Interflix (1994)

Een vervolg op Postbus X dat zich eveneens in Ravenburg afspeelt. In de reeks run Felix Haentjes  een soort uitzendbureau voor management.  Zonder zijn vrienden uit het nabijgelegen café De Nul Promille (waar geen alcohol geschonken wordt) loopt het echter geregeld mis

Met:  Paul Ricour, Ludo Hellinx, Agnes De Nul, Paula Bangels, Leo Rozenstraten, Chris Van den Durpel, Frank Hopmans, Harry De Peuter 

25. Kulderzipken (1995)

Een moderne klassieker onder de televisiesprookjes. De belevenissen van Koning Jozef, Koningin Angina, Prinses Prieeltje, de gebroeders Grimm, de Duivel en zijn Moer en Kulderzipken kwamen eind 1995 voor het eerst op het scherm en werden sindsdien verschillende keren herhaald.

Met: Jan Decleir, Karin Tanghe, Ianka Fleerackers, Michaël Pas, Warre Borgmans, Marc Van Eeghem, Frans Van der Aa, Veerle Eyckermans 

 

Voor wie er niet genoeg van krijgt: