De alternatieve boekenbeurs "Het Andere Boek", die zaterdag en zondag in het Antwerpse Zuiderpershuis werd gehouden, lokte dit jaar 3.700 bezoekers. Vorig jaar kwamen er nog 4.500 boekenliefhebbers naar de Scheldestad.

Toch spreekt organisator Vincent Scheltien van een zeer geslaagde editie."We telden misschien wat minder bezoekers, maar kwalitatief moesten we zeker niet inboeten tegenover vorig jaar. Ook de tevredenheid van de klanten en de verkoop bij de standhouders was vergelijkbaar met de vorige editie. Wij blikken tevreden terug op deze boekentweedaagse."

Volgens Scheltien komen de bezoekers niet voor kookboeken of tv-koks. Wel voor poëzie, uitgeverijen, literaire en andere tijdschriften, debatten en signeersessies.

Internationale blikvanger was de Engelse historica Lisa Appingnanesi, die zich afvraagt of het einde van de psychotherapie in zicht is. In haar boek "Gek, slecht en droevig" beschrijft ze de wijze waarop psychisch lijden van vrouwen in de afgelopen tweehonderd jaar begrepen en behandeld is.

De Nederlandse cabaretier Hans Teeuwen kwam in Antwerpen zijn boek "Langs de schaduw van jouw wanhoop" voorstellen, een bundeling van zijn beste liedjesteksten sinds 1991.

Absolute publiekstrekker was het mediadebat tussen VRT-journalist Jef Lambrecht en de Engelse onderzoeksjournalist Nick Davies. Die laatste schreef met "Flat Earth News" een boek dat inzicht geeft in de propaganda van regeringen, de wijze waarop kranten zonder inhoudelijke check gevuld worden en het opblazen van verhalen tot mythische proporties.

Bij de binnenlandse auteurs ging er veel aandacht naar auteurs die over hun ouders schrijven. Tom Lanoye maakte een roman over zijn moeder. Marcel Vanthilt en Geert Van Istendael stelden een boek over hun vader voor.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig