Tremelo viert Damiaan
Foto: Pieter-Jan Vanstockstraeten

Het gemeentebestuur van Tremelo blikt terug op een geslaagd dorpsfeest naar aanleiding van de heiligverklaring van pater Damiaan volgende week zondag. Hoogtepunten waren de eucharistieviering in een tent bij het geboortehuis van Damiaan in Ninde en de evocaties van het leven van de pater. Volgens gemeentesecretaris Martine Janssens daagden in de loop van de dag tussen 15.000 en 20.000 mensen op.

In de namiddag werd vier keer voor telkens 2.000 mensen een evocatie gebracht van Damiaan's leven. Tweehonderdvijftig mensen brachten een wervelend spektakel vol afwisseling. De hele dag waren er in het afgesloten centrum optredens en allerlei animatie. De festiviteiten werden iets na 21 uur afgesloten met vuurwerk.

De dag begon met een eucharistieviering in Damiaans geboortedorp Ninde. Daar waren 2.000 aanwezigen bij, onder wie koning Albert en koningin Paola, premier van Rompuy, Vlaams minister-president Kris Peeters, de federale ministers en staatssecretarissen Leterme, Schouppe, Devlies en Vanackere, de gouverneur van Vlaams-Brabant en talloze gewone mensen, onder wie veel Hawaïanen en de melaatsen van Molokai. De eucharistieviering zelf was tweetalig Nederlands-Engels en stond in het teken van het thema 'Damiaan Inspireert'.

De mis werd voorgegaan door kardinaal Godfried Danneels, bisschop Silva van Honolulu, de pauselijke nuntius in ons land en tientallen andere priesters, waaronder veel paters van de orde van Damiaan, de paters van de Heilige Harten. De viering werd opgeluisterd door koren uit Vlaanderen en Hawaï. Alle voorgelezen en gezongen teksten hadden betrekking op Damiaan - bijwijlen werd er geslikt.

Kardinaal Danneels gaf de aanwezigen een boodschap (en zelfs opdracht) mee: 'We hebben al jaren bewondering voor Damiaan, we zullen nu ook moeten leren bidden tot hem.' En op de vraag wie heeft gemaakt dat Damiaan straks heilig wordt? Danneels: 'Niet de mensen, niet Damiaan zelf, maar God. Hier is dus zeker ook dankbaarheid op zijn plaats.'

Na afloop werd een nieuw borstbeeld van Damiaan onthuld aan zijn geboortehuis én museum. VS-ambassadeur Howard Gutman stelde daar Damiaan ook voor president Barack Obama steeds een grote inspiratiebron is geweest voor meer verbondenheid in de wereld.