SP.A vecht ruzie rond Vandenbroucke uit voor de camera's
Mia De Vits (l) en Caroline Gennez (r) Foto: pn

SP.A-voorzitster Caroline Gennez en Vlaams parlementslid Mia De Vits (SP.A) zijn vanmiddag zwaar met mekaar in de clinch gegaan, voor de camera's van Villa Politica.  De etterende wonde na de verwijdering van Frank Vandenbroucke barstte midden in het Vlaams parlement open. 

De plooien tussen de SP.A-top en de afdeling Vlaams-Brabant zijn allesbehalve gladgestreken, laat dat duidelijk zijn. Tijdens de uitzending over de begrotingsverklaring van minister-president Kris Peeters (CD&V) liep het vanmiddag helemaal mis. Het begon met een paar scherpe uitlatingen van Mia De Vits, in een interview met het televisieprogramma 'Villa Politica'.

De Vits maakt net als Frank Vandenbroucke deel uit van de Vlaams-Brabantse SP.A-afdeling en heeft nog altijd niet verteerd dat hij uit de regering geweerd werd door de SP.A-top. 'Er is een democratisch deficit in de partij. De afdelingen moeten meer inspraak krijgen en Brussel moet rekening houden met de afdelingen.' De Vits vindt dat de rol van Vandenbroucke binnen de partij moet uitgeklaard worden en verwacht daarrond 'een initiatief'. 

Not amused

SP.A-voorzitster Caroline Gennez was duidelijk not amused toen ze een halfuur later door Linda De Win geconfronteerd werd met het blijvende ongenoegen in Vlaams-Brabant. 'Absoluut oneens!', antwoordde Gennez toen het 'democratisch deficit'  werd aangehaald. Gennez herhaalde verschillende keren dat er nu aan de toekomst van de SP.A gewerkt moet worden, met alle afdelingen. Ze wou overduidelijk het gesprek afronden en begon zich steeds meer op te winden. 

'U vindt het plezant om te blijven stoken', beet ze de VRT-journaliste toe. Meteen daarna werd het interview afgerond en stormde Gennez opnieuw het halfrond binnen. De Vits en Gennez zitten naast mekaar in het parlement en er ontspon zich meteen een heftige discussie, dreigende gebaren en bliksemende blikken incluis. 

Gesprek

Het gesprek tussen het uitvoerend bestuur van Vlaams-Brabant en Gennez van een paar weken geleden heeft de onvrede duidelijk niet heeft weggenomen. Integendeel. Dat bleek maandagavond al op een een vergadering in Leuven en na de episode van vanmididag zal het er niet op beter op worden.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig