Terwijl Europese politici en kunstenaars zich achter de zaterdag de gearresteerde regisseur Roman Polanski scharen, groeit wereldwijd het aantal stemmen dat de actie goedkeurt.

De arrestatie gebeurde in het kader van een 31-jaar oude zedenzaak waarbij de Frans-Poolse regisseur schuld had toegegeven met betrekking tot ongewettigde seksuele handelingen met een dertienjarig meisje en zijn straf niet volledig had uitgezeten. Eind januari 1978 is hij naar Europa gevlucht.

Een groeiend aantal mensen ter wereld kan zich in de arrestatie vinden. Zo meldde de onlineversie van het Franse weekblad Le Point dat 97 procent van de bijna 500 bloggers applaus heeft voor de Zwitserse justitie. Dat bleek ook in blogs op websites van andere media in Frankrijk (Le Figaro), Australië, Polen, Groot-Brittannië (The Times) en Italië (Corriere della Sera). Niet zelden worden daarbij ook hen op de korrel genomen die zich achter de filmmaker schaarden. 

Zo heeft ook het groene Europarlementslid Daniel Cohn-Bendit, leider van de studentenrevolte in Parijs in mei 1968, de steun van de Franse minister van Cultuur Frédéric Mitterrand bekritiseerd.

De Poolse premier Donald Tusk weigert de arrestatie uit te spelen als een 'nationale politieke aangelegenheid' in zijn land en ziet geen grond voor 'nationaal geween'.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in