In Vlaanderen gaan de Vlaams-nationalistische partijen N-VA en Vlaams Belang erop vooruit. In Franstalig België blijft de opmars van Ecolo duren. Dat blijkt uit de driemaandelijkse peiling van La Libre Belgique en RTL-TVI.
De kiesintenties verschillen maar licht ten opzichte van de stembusslag van 7 juni. De driemaandelijkse peiling toont een lichte stijging voor Ecolo en N-VA, en Vlaams Belang, al verliest die laatste in Brussel zowat een derde van haar aanhang. De schommelingen liggen echter lager dan de foutenmarge. 
      
In Vlaanderen blijft CD&V de grootste partij met 22,3 procent (-0,6 procent), terwijl Vlaams Belang (16,5 procent) een procent groter wordt dan SP.A (15,5 procent, +0,2). N-VA (14,6 procent, +1,5) springt over Open VLD (14,4 procent, -0,6). Door het verlies van bijna een procent van Lijst Dedecker (6,7 procent) is Groen! niet langer de kleinste partij met verkozenen (6,8 procent, status quo).
 
Wallonië
      
In Wallonië verliezen alle partijen met verkozenen licht, op Ecolo (19,7 procent, +1,2) na. De Franstalige groenen vergroten de kloof met CDH (15,2 procent) tot 4,5 procent. PS (32,5 procent) diept de kloof met MR uit tot 9,5 procent.
 
Omgekeerd neemt in Brussel de voorsprong van MR (26,7 procent) op PS toe tot 4,1 procent. Ook hier neemt Ecolo meer afstand van CDH. Bij de Nederlandstalige partijen blijft Open VLD (2,8 procent) de grootste, voor SP.A (2,4 procent) en CD&V (2 procent).  Vlaams Belang ziet zijn Brusselse achterban slinken van 2 naar 1,2 procent. LDD en N-VA hebben nauwelijks kiezers.
      
Populair
 
Kris Peeters, Guy Verhofstadt en Elio Di Rupo zijn de populairste politici in respectievelijk Vlaanderen, Brussel en Wallonië. Vlaams minister-president Peeters (CD&V) wordt in Vlaanderen op de hielen gezeten door N-VA-voorzitter Bart De Wever, die over zijn Open VLD-collega Guy Verhofstadt wipt. De helft van de Vlaamse top tien is van CD&V-signatuur.
      
In Wallonië springt Elio Di Rupo (PS) over Guy Verhofstadt. Ecolo-voorzitter Jean-Michel Javaux en zijn CDH-collega Joëlle Milquet zijn drie en vier, terwijl Didier Reynders (MR) van vijf naar acht tuimelt.
 
In Brussel blijven Guy Verhofstadt en de Brusselse minister-president Charles Picqué op één en twee, terwijl Elio Di Rupo over zijn liberale rivaal Didier Reynders naar de derde plaats wipt. Grootste stijger is federaal premier Herman Van Rompuy die vijfde wordt.
 
Foutenmarge
 
De peiling werd tussen 7 en 20 september uitgevoerd bij 750 meerderjarigen in Vlaanderen en Wallonië en 500 mensen in Brussel. De foutenmarge bedraagt 3,6 procent in Vlaanderen en Wallonië, 4,9 procent voor Franstalige Brussel en 9,8 procent in Nederlandstalig Brussel.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in