'Ik ga door tot de Spelen in Londen'
Foto: © REUTERS

Dat Justine Henin haar comeback zal maken was ondertussen algemeen geweten. Die komt er vroeger dan verwacht: al op de Australian Open zal Justine van de partij zijn. Als ultieme einddoel ziet ze de Olympische Spelen van 2012.

Op RTL-TVI legden Henin en haar coach Carlos Rodriguez dinsdagavond uit waarom. Herlees hieronder het verslag van minuut tot minuut.

19.00 Het is officieel, zegt de presentator, de speculaties worden eindelijk bevestigd: Henin treedt in de voetsporen van Clijsters en keert terug in tenniscircuit.

19.01 Henin zegt erg blij en emotioneel te zijn dat ze haar comeback kan aankondigen. 'Ik ben vooral opgelucht dat ik het nu met jullie kan delen', klinkt het, 'het gaat tenslotte om een grote beslissing die mijn leven verandert.'

19.02 Henin bevestigt dat ze al in januari opnieuw deel zal uitmaken van de WTA-Tour. Op de Australian Open maakt ze haar officiële comeback, na de demonstratietornooien van Dubai en Charleroi in december. Welke wedstrijden ze nog zal spelen, heeft ze nog niet uitgeklaard, zet ze. Maar als einddatum ziet ze zelf de Olympische Spelen van Londen in 2012.

Op de Spelen van 2004 in Athene won Henin al eens olympisch goud in het enkelspel. In Peking was ze er vorig jaar niet bij, ze stopt in mei 2008, enkele maanden voor de Spelen. De Olympische Spelen van London vormen voor Henin ongetwijfeld een speciaal einddoel.

19.04 Het was een moeilijke beslissing, geeft Henin toe, maar ze heeft er vertrouwen in. 'Ik sta in ieder geval opnieuw met erg veel plezier op de baan.' Ze denkt ook dat ze met meer maturiteit zal kunnen spelen.

19.06 Op de vraag waarom ze nu eigenlijk terugkeert begint Henin haar verhaal op het moment dat ze besliste te stoppen. 'In 2008 was ik echt uitgeblust. Ik was uitgeput, ook in mijn hoofd, en wilde naar een normaal, gestructureerd leven.'

'De afgelopen 15 maanden heb ik daarvan genoten, maar ik heb me ook afgevraagd waarom ik precies gestopt ben. En dan heb ik beseft dat ik het eigenlijk heel graag doe. Het vlammetje waarvan ik dacht dat het gedoofd was, brandde nog steeds.'

Henin wil net zoals Clijsters niet spreken van een 'terugkeer'. Clijsters spreekt van een tweede carrière, niet van een comeback. 'Ook voor mij is dit eerder een nieuw avontuur. Het was ook geen echte keuze, veeleer een natuurlijke evolutie', meent de Waalse.

Half juli hakte ze voor zichzelf dan de knoop door. 'Ik heb Carlos (Rodriguez, haar coach) gebeld en gezegd: ik wil je morgen zien. Dat was hij niet gewoon van mij. Hij had het ook niet verwacht. Carlos en ik hadden 13 jaar lang dageliljks een erg intens contact. Sinds ik gestopt ben was dat wat minder, dus hij wist ook nietw at er allemaal in mijn hoofd speelde. Maar toen ik hem zei dat ik de demonstratietornooien wilde spelen en een echte comeback op het oog had, zag ik dat er ook in zijn ogen een lichtje begon te fonkelen.'

19.10 Carlos Rodriguez, sinds de beginjaren coach van Justine, komt erbij zitten. Hij werd in juli al op de hoogte gebracht van haar comeback en bevestigt dat hij de beslissing van Justine niet had zien aankomen.

19.11 'Ik moet zeggen dat ik het niet verwacht had', zegt een zichtbaar opgetogen Rodriguez daarover. 'Maar ik was ervan overtuigd dat Justine er goed over nagedacht had, zoals ze steeds doet. En ik ben blij dat ze nu opnieuw zal doen wat ze graag doet.'

19.12 Rodriguez verwacht een nieuwe Justine op de tennisvelden. 'Er is veel veranderd. Ook onze relatie is niet meer dezelfde. Ik zal in haar tweede carrière veeleer een steun zijn voor haar, iemand op wie ze kan terugvallen. Maar ik heb geen seconde moeten nadenken of ik haar wel opnieuw zou willen bijstaan.'

19.13 Rodriguez droomt ervan nog beter te doen dan voordien om zo Justine te helpen om Wimbledon te winnen, het enige grandslamtoernooi dat nog op haar palmares ontbreekt. 'Wimbledon is één van de redenen waarom ze haar comeback maakt', meent Rodriguez .

19.14 'De terugkeer van het Belgische nummer één van het tennis', jubelt de presentator ter afsluiting. 'Van twee nummer eens', corrigeert Rodriguez. Benieuwd of twee nieuwe carrières ook de voorbode zijn van een volledig nieuwe relatie Henin-Clijsters.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in