Het wetenschappelijk onderzoek naar de moord in 1950 op de voorzitter van de communistische partij, Julien Lahaut, kost geen 800.000 maar 400.000 euro. Dat heeft CD&V-senator Pol Van Den Driessche ontdekt. Hij vraagt minister van Wetenschapsbeleid Sabine Laruelle (MR) een nieuwe poging te ondernemen om de nodige middelen te voorzien.

Van Den Driessche was de initiatiefnemer van een unaniem goedgekeurde resolutie in de Senaat waarin een wetenschappelijk onderzoek gevraagd werd naar de moord op Lahaut, de voorzitter van de toenmalige communistische partij, een week nadat hij tijdens de eedaflegging van koning Boudewijn "Vive la république" had geroepen.

Het Studie- en Documentatiecentrum Oorlog en Hedendaagse Maatschappij (Soma) zou het onderzoek voeren en liet minister Laruelle weten dat het 800.000 euro zou kosten. Wegens de crisis kon ze de nodige middelen niet vrijmaken, schreef ze in een brief naar Pol Van Den Driessche.

Maar de CD&V-senator kreeg van het Soma te horen dat het voorgestelde budget geen 800.000 maar 396.760 euro zou bedragen. "Indien ik het bij het rechte eind heb en dat onderzoek dus niet zo veel zou kosten, dan verzoek ik u een nieuwe poging te ondernemen om hiervoor toch de nodige middelen te voorzien", schrijft Pol Van Den Driessche in zijn antwoord aan de minister.
 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig