Kmo's kregen moeilijker leningen bij banken
Kleine en middelgrote ondernemingen in de eurozone vonden het in de eerste zes maanden van het jaar moeilijker om leningen te krijgen, en verwachten niet veel beterschap in de tweede jaarhelft. Dat blijkt uit een studie van de Europese Centrale Bank naar kmo-financiering.

De ECB stelt bij het kmo-onderzoek een verslechtering vast van de beschikbaarheid van externe financiering, en de meeste kmo's zien daar weinig verandering in komen. Van de kmo's die een krediet aanvroegen, heeft 43 pct het over een verslechtering, 10 pct over een verbetering.

"Hoe groter en ouder de firma die een banklening aanvraagt, hoe meer kans dat die lening wordt toegekend", vat de ECB de toestand samen. Van de kleinste bedrijven -minder dan tien werknemers- zegt ongeveer de helft de lening volledig te hebben gekregen. Bij middelgrote en grote ondernemingen is dat 70 pct. 

Kleine en middelgrote bedrijven zijn bijzonder afhankelijk van de banken voor hun financiering, omdat ze in tegenstelling tot de grotere bedrijven niet kunnen rekenen op bijvoorbeeld een verkoop van aandelen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in