Het Internationaal Atoomenergie Agentschap van de Verenigde Naties (IAEA) heeft vrijdag op zijn algemene vergadering een resolutie aangenomen waarin het atoomprogramma van Israël wordt bekritiseerd. Het is  voor het eerst in achttien jaar dat een dergelijke resolutie is gestemd.

De door Arabische landen ingediende resolutie, waarin bezorgdheid wordt geuit over de 'nucleaire potentie' van Israël, werd aangenomen met 49 tegen 45 stemmen en zestien onthoudingen. Islamitische landen en ontwikkelingslanden steunden de resolutie. De Verenigde Staten en de landen van de Europese Unie stemden tegen.

Sinds 1991 had Israël steeds weten te voorkomen dat een resolutie over zijn nucleaire programma in stemming werd gebracht op de jaarlijkse algemene vergadering van het IAEA. Achttien jaar geleden werd ook een resolutie aangenomen waarin Israël wordt bekritiseerd.

Nooit toegegeven

Israël heeft nooit officieel toegegeven dat het kernwapens bezit, maar algemeen wordt aangenomen dat dit wel het geval is. Het land weigert tot nu toe het non-proliferatieverdrag, tegen de verspreiding van kernwapens, te ondertekenen.

De vertegenwoordiger van Israël, David Danieli, noemde de resolutie 'een rookgordijn', bedoeld om te verhullen dat Iran en Syrië zelf kernwapens willen ontwikkelen. De Iraanse afgevaardigde Ali Asghar Soltanieh zei dat de resolutie moet worden gezien als een waarschuwing aan het adres van de VS en andere landen die Israël steunen.

'De Amerikaanse regering is duidelijk gemaakt dat ze Israël niet tegen elke prijs moet blijven steunen', zei hij.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig