Magna bevestigt sluiting Opel Antwerpen
Foto: Belga
In het kader van de overname van Opel door Magna, zal maar één fabriek worden gesloten, met name Opel Antwerpen. Dat heeft Magna-topman Siegfried Wolf verklaard in Frankfurt, zo meldt het Duitse persbureau DPA. Wolf liet ook verstaan dat er in Europa tot 10.500 jobs kunnen sneuvelen, waarvan bijna de helft in Duitsland.  

Eerder had Wolf gezegd dat er gezocht zou worden naar 'alternatieven' voor de sluiting van de Antwerpse fabriek. Maar dat verhindert dus niet dat de vestiging de deuren moet sluiten. 

Wolf verklaarde dit in een speech op het autosalon van Frankfurt, dat later deze week de deuren opent voor het publiek. Het is voor het eerst dat een topfiguur van Magna zich uitspreekt over het lot van Antwerpen. Vorige week zei de toponderhandelaar van GM al dat Magna van plan is de Opel-fabriek in Antwerpen geleidelijk te sluiten.

 

Er komt uit de Opel-vestiging in Antwerpen geen commentaar op het nieuws dat overnemer Magna de fabriek zou willen sluiten. Woordvoerster Ann Wittemans wil niet reageren op de mediaberichten.

Onderaanneming

 

Wolf liet tegenover journalisten ook verstaan dat er in Europa tot 10.500 jobs kunnen sneuvelen, waarvan bijna de helft (4.500) in Duitsland, het moederland van Opel.  'We gaan er wel alles aan doen om jobverlies te vermijden. Misschien kunnen we arbeidsplaatsen redden met onderaanneming', zei hij nog.
 
 Wolf gaat er van uit dat het overname-akkoord binnen één à twee weken wordt ondertekend. De defintieve afronding van het akkoord, dat nog groen licht van Europa moet krijgen, kan tegen half of eind november volgen. Hij ontkende dat een deel van de Duitse overheidssteun naar Rusland zou gaan.
 
In het plan dat Magna opstelde naar aanleiding van zijn bod op Opel, afgelopen juli, was er sprake van het verdwijnen van mogelijk 2.045 jobs in het Duitse Bochum, 830 in de Vauxhall-vestiging in het Britse Ellsmere Port, en 2.321 jobs in Antwerpen. In heel Europa telt Opel zowat 49.000 werknemers.

 Krediet

Wolf verwacht dat Opel tegen 2015 opnieuw winstgevend wordt. De 4,5 miljard euro aan hulpkredieten van de Duitse overheid wil hij tegen dan terugbetalen.

Hij zei ook dat Opel 600 miljoen euro zal investeren in de uitbreiding van zijn productie in Rusland. Het bod van Magna krijgt zoals bekend financiële steun van de Russische Sberbank.

 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in